torstai 4. joulukuuta 2014

Syy 5: Jeesus ei eronnut kirkosta

Ajatteliko Jeesus kuin "kirkko"? Ei. Erosiko Jeesus "kirkosta"? Ei. Hän kaatoi pöydät, mutta meni taas pyhänä tapansa mukaan synagogaan.


maanantai 1. joulukuuta 2014

Syy 4: Kirkko toimii siellä missä muut eivät enää toimi

Niin ja niin monta ihmistä erosi taas kirkosta ja niin ja niin monta uutista aiheesta tehdään, jotta mahdollisimman moni ajan hermoilla oleva tajuaisi tehdä kyseisen ratkaisun. Niinpä on pitkästä aikaa paikallaan kertoa yksi hyvä syy lisää, miksi minä kuulun kirkkoon.

Olen useamman kerran kuullut hurskaita perusteluja siitä, kuinka kirkosta eroaminen ei ole lainkaan itsekäs verosuunnitteluratkaisu. Perusargumentti kuuluu: "Raha menee paljon paremmin hyvään tarkoitukseen, kun annan sen suoraan hyväntekeväisyysjärjestöille, enkä mihinkään uskonnon tuputtamiseen".

Kyllä. Hyväntekeväisyysjärjestöille on hyvä antaa avustusta. He tekevät hyvää työtä tahoillaan. Mutta niin tekee kirkkokin ja erityisesti siellä, missä muut eivät.

Kuntien taloustilanteen heiketessä palvelut pyritään keskittämään säästöjen saamiseksi. Mietipä tuntemiasi syrjäkyliä ja lakkautettuja kuntia. Mitkä organisaatitot ja hyväntekeväisyysjärjestöt tekevät työtään siellä, mistä kaikki muut palvelut on jo viety pois? Toimiiko Unicef? Toimiiko siellä Punainen risti? Toimiiko siellä Plan? Mitä edes kunta siellä tarjoaa?

Seurakunta siellä vielä toimii. Ainakin sen aikaa, kun me suomalaiset sen mahdollistamme. Ainakin vielä läpi Suomen on tarjolla kerhoja, nuorteniltoja, diakoniapiirejä, arkiaterioita, vertaistukiryhmiä, sururyhmiä ja vanhusten ystäväpalvelua. Ainakin vielä hetken aikaa, ennen kuin olemme kollektiivisesti median avustamana päättäneet, ettei tässä työssä ole mitään järkeä.

Kiitos sinulle, joka vielä kuulut kirkkoon ja mahdollistat sen, että ympäri Suomen pyritään tavoittamaan ne ihmiset, jotka eniten aineellista, henkistä ja hengellistä apua tarvitsevat - kukin omista lähtökohdistaan ja tarpeistaan käsin.

Olisiko mahdollista, että voisimme yhdessä mahdollistaa jonkun hyvän jatkumisen, vaikka emme olisikaan aina kaikesta aivan samaa mieltä? Onko tämän hyvän tekemisen perinteen katkaiseminen todellakin sitä, mitä meidän sukupolvemme haluaa tuleville perinnöksi antaa?

Liity kirkkoon