tiistai 4. kesäkuuta 2013

Syy III: Papit ovat virkamiehiä

Provosoiva otsikko, myönnä sen. Usein kuulen kuittailua "leipäpapeista". "On ihan sama mitä tekee, palkka juoksee". Mielestäni asialla on myös toinen - tärkeä - puoli.

Eräs tuttuni kertoi muutama vuosi sitten tarinaa menneisyydestä. Hän oli käynyt 90-luvun alkupuolella kuuntelemassa tunnettua karismaattista saarnamiestä, Benny Hinniä.  Mies saarnasi raitista evankeliumia ja häntä oli ilo kuunnella. Hinnin työlle kerättiin kolehti ja huhupuheiden perusteella kolehtiin kilahtanut summa oli tuhannen tai parin kuulijan panostuksella kuusinumeroinen summa.

Törmäsin internetin ihmeellisessä maailmassa Hinnin nykyiseen työhön. Mies tienaa miljoonia euroja parannus- ja julistustoiminnallaan ja lentää yksityislentokoneellaan "jottei väsyisi".  Toukokuussa 2000 "Praise the Lord" -televisio-ohjelmassa Hinn lupasi: Jos tarvitset parantumista, soita heti ja sitoudu lahjoittamaan, Jumala parantaa sinut. Benny Hinnin kaltaisia saarnamiehiä on varsinkin isossa maailmassa lukuisia, Hinn nyt vain on yksi tunnetuimmista esimerkeistä.

Raha on epäjumalista pahin, näin väitetään. Ja olen valmis allekirjoittamaan väitteen. Suomen evankelisluterilainen kirkko on rikas, omaisuutta mitataan miljardeissa. Kirkollemme on kuitenkin suuri siunaus, että kirkkomme työntekijöiden palkka on joka kuukausi saman suuruinen, riippumatta papin suosiosta ja saarnan houkuttelevuudesta.  Jos pappien pitäisi "ansaita" palkkansa tekemällä työnsä seurakuntalaisten mielestä hyvin, olisi papilla suuri kiusaus muokata persoonaansa, julistustaan, evankeliumiaan ihmisten korvasyyhyn mukaan. Papin pitää kuitenkin olla julistamassa sitä mikä on oikein, ei sitä mitä ihmismassat haluavat kuulla. Kun papin palkka tulee taulukosta, ei papin tarvitse työtä tehdessään miettiä, kuinka tämä työ tuottaa rahaa. Tuottaako seurakunnan toiminta niin, että lapset voisivat saada uudet polkupyörät? Kun papin palkka tulee joka kuukausi kuin Manulle illallinen, luo se teologista vakautta seurakuntaan. Pappi voi luoda toimintasuunnitelmansa sen pohjalta, kuinka kristillinen opetus ja rakkaus toteutuu seurakunnassa. Ei sen pohjalta, kuinka hän keräisi mahdollisimman paljon seuraajia ja tukijoita.